NASIL YARDIM EDEBİLİRİM

23 Mart 2016 Çarşamba

MERHABA DOSTLAR...

KANAL FİGÜRLÜ YUVARLAK OYMA

Resimdeki oyma ve kanal,
bu tür kanallar genel olarak kaya mezar girişi veya gömü gibi yerleri işaret eder.
Mezar ise paralel ön tarafını gömü ise (hediyesi) uç yanlarını gösterir.



                Dikdörtgen ve kare oyma ile yuvarlak oymalar bir arada ise yuvarlak oyma sayısı kadar mezar bulunmaktadır.Bu mezarlar dikdörtgen veya kare ile desteklenip mezarların kaya mezar oda mezar olduğunu belirtmektedir.Bu arada dikdörtgen veya kare oyma duvarda ve karşıda büyük bir kaya da ise bu kaya mezarı işaretlerindendir.
                       
                   Ayrıca bu işaretler sıralı ise LİKYA KAYA MEZARLIĞINA işaret etmektedir.Oyma kareler çoğunlukla çevreye hakim yüksek tepeler yamaçlar da olur. O civarda kaya mezarlığı olduğuna işaret etmektedir.İşaretin karşısında sıra kayalar bulunması gerekir.Araştırmalara o bölgede devam etmek gerekir.Mezarlardan biri bulunursa diğerlerini bulmak çok kolaydır.HER KAYA MEZARININ İŞARETİ OLMAYA BİLİR. Kaya mezarı olma ihtimali en yüksek işaretler yuvarlak kare ve dikdörtgen oymalardır.
                          
                  Kaya mezar işaretleri genelde kanallı yuvarlak oymalarda olur.Kanal uzantısı toprağa kadar devam ediyorsa burada kaya mezar var demektir. eğer uzantı devam etmiyorsa bu kayanın yada yatay şekilde duran diğer bir kayanın altına girilir bu zemin altı kaya mezar demektir.Merdiven ve üçgenlerde kaya mezar işaretlerindendir.Özellikle eski dönemlerde çok önemli olan 3-7 basamaklı merdivenler burada kesinlikle kaya mezarı olduğunun belirtisidir.o civarda mutlaka bir adet yuvarlak oyma vardır.

RESİMLERLE ÖRNEKLENDİRELİM...





KAÇAK KAZILARA KESİNLİKLE KARŞIYIM.KAZILARINIZI DEVLETEN İZİN ALIP YAPIN


www.altinkurek.blogspot.com

yorum atın fikirlerinizi paylaşın lütfen






       
           






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder